Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τρίτη 27 Οκτ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • photo 31.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 1.jpg
 • gr.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
Ρουμανία

Διεθνείς συνεργασίες για το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου

Εκτύπωση PDF

Το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά» τη Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πήρε μέρος σε διεθνή ημερίδα με θέμα:“Education around the world: Quality of human relations in learning process- Globalization and traditionalism-Technologies and the continuous changing professions”Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Dr. Florian Colcean και της IRSCA Gifted Education.Την ημερίδα παρακολούθησαν, εκτός των άλλων ομιλητών και παρευρισκομένων, ο Dr. R. Chandra , Πρέσβης της Ινδίας, η κα Adriana Brummell, εκ μέρους του Πρέσβη της Μ. Βρετανίας, και η κα Emel Sinjari, εκ μέρους του Πρέσβη του Ιράν.Την Ελλάδα και το Σχολείο εκπροσώπησε η Διευθύντρια, κα Τσιώση Μαργαρίτα.Το θέμα της παρουσίασης ήταν “The Educational System Of Greece: The case of intercultural Schools”.Η διεθνής προβολή και απήχηση του Σχολείου ήταν τεράστια και ανοίγουν νέες προοπτικές συνεργασίας σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

sem1sem2

Την Πέμπτη, 11 Μαίου 2017, σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης της 17 Μαρτίου 2017, πήρε μέρος σε διεθνή ημερίδα με θέμα:"Education's key in global challenges ".Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Dr. Florian Colcean και της IRSCA Gifted Education.Την ημερίδα παρακολούθησαν, εκτός των άλλων ομιλητών και παρευρισκομένων, η Dr. Simona –Valentina Malescu, o Dr. Bogdan Milescu, η Ximena Reyes, ο Kendall Peet Διευθυντής του IBSB και πολλοί εκπρόσωποι χωρών και διεθνών εκπαιδευτικών οργανισμών.Την Ελλάδα και το Σχολείο εκπροσώπησε η Διευθύντρια, κα Τσιώση Μαργαρίτα.Η υποδοχή του Σχολείου ήταν πολύ ενθουσιώδης καθώς είχε κάνει θετική εντύπωση η συμμετοχή του στην πρώτη συνάντηση.

 

2ο Μαθητικό-Φοιτητικό Συνέδριο στο Ιάσιο

Εκτύπωση PDF

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ιάσιο, 1 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο, 1 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα στην Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου το 2ο Μαθητικό-Φοιτητικό συνέδριο εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα, το οποίο οργανώθηκε από κοινού από την Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου και το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Al.I.Cuza του Ιασίου. Το 2ο Συνέδριο Νέας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού ήταν η πρακτική εξάσκηση στο πλαίσιο του μαθήματος “Επιστημονικός Λόγος στα Ελληνικά” το οποίο παρακολούθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο οι προχωρημένοι μαθητές της νεοελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν οι φοιτητές του Λεκτοράτου που συμμετείχαν ενεργά στη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας κύριος Dragoș Gabriel Zisopol. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, κα Marieta Alexandrescu. Τα θέματα που συζητήθηκαν και φέτος ήταν ποικίλα και κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα γνώσεων και ενδιαφερόντων.
Η έναρξη έγινε με την παρουσίαση του κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου, εξουσιοδοτημένου μεταφραστή, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για το επάγγελμά του μεταφραστή και τις προοπτικές του στη Ρουμανία.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι φοιτητές του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών UAIC Gabriel Piștea και Elena Vasiliu μαζί με την καθηγήτριά τους κυρία Αγγελική Μουζακίτη, οι οποίοι παρουσίασαν τη συμμετοχή τους στο πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα δημιουργικής γραφής αφηγηματικού λόγου και φιλαναγνωσίας στα ελληνικά, το οποίο υλοποιείται από το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης της Μαριούπολης.

Εν συνεχεία, οι μαθητές και οι φοιτητές που βρίσκονται σε προχωρημένα επίπεδα ελληνομάθειας (Β1-Γ2) έκαναν παρουσιάσεις στα ελληνικά που αφορούσαν ιστορικά, φιλολογικά, ιατρικά και καλλιτεχνικά θέματα, πάντα σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Η θεματολογία ήταν ποικίλη, ενώ η συζήτηση και η αλληλεπίδραση με το κοινό ήταν εξαιρετικά γόνιμη και ζωηρή.Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ένα αφιέρωμα σε γνωστά ελληνικά τραγούδια, το οποίο μας προσέφεραν οι μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας.

 

Εξετάσεις ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς

Εκτύπωση PDF

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στις 13/1/2017 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας επιπέδου Α2 για ειδικούς επαγγελματικούς σκοπούς μόνο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται 3 φορές τον χρόνο, η μία από τις οποίες συμπίπτει με την κανονική εξεταστική περίοδο του Μαΐου (επίπεδο Α2). Απευθύνονται σε επαγγελματίες/επιχειρηματίες που είναι πολίτες της Ε.Ε. και επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε 3 δεξιότητες: κατανόηση γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου. Η διαδικασία της διοργάνωσης των εξετάσεων είναι ίδια μ’ αυτή που ακολουθείται για τις ετήσιες εξετάσεις του Μαΐου. Το σχετικό υλικό (δελτίο υποψηφίου, αίτηση, ερωτηματολόγιο και ημερομηνίες των εξετάσεων) μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Όσοι επιθυμούν να δώσουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις στο εξεταστικό κέντρο του Ιασίου (Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Παν/μίου AL.I.CUZA του Ιασίου), παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του εξεταστικού κέντρου, κα. Αγγελική Μουζακίτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Εκτύπωση PDF

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ(3-5 Νοεμβρίου 2016)

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 3-5 Νοεμβρίου 2016 έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο AL.I.CUZA του Ιασίου το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΘΩΣ – AΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ–ΙΑΣΙΟ– ΚΙΕΒΟ – ΜΟΣΧΑ. Η διεξαγωγή του Συμποσίου, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Έδρα Σλαβικών Σπουδών και το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Al.I.CUZA του Ιασίου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι και με τη συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στη Ρουμανία(Rossotrudnichestvo). Το Συμπόσιο οργανώθηκε με αφορμή το έτος Ελληνορωσικής Φιλίας (2016) και τη συμπλήρωση 1000 χρόνων παρουσίας των Ρώσων στο Άγιον Όρος και συμμετείχαν σε αυτό πάνω από πενήντα διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Moldova και της Βουλγαρίας. Οι εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 με τις εναρκτήριες ομιλίες των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, του Καθηγητή Leonte Ivanov, της Δρ. Αγγελικής Μουζακίτη και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Marina Vraciu, οι οποίοι μάλιστα απευθύνθηκαν στο κοινό στη ρουμανική, ελληνική και ρωσική γλώσσα αντίστοιχα. Και οι τρεις τόνισαν ότι βασικός σκοπός του συμποσίου ήταν η διερεύνηση της παρουσίας και του ρόλου του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ελληνικού πολιτιστικού παράγοντα και των λαών και πολιτισμών του ρουμανικού και σλαβικού κόσμου.

ia1

Περισσότερα...
 

Επίσκεψη σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 12:26
Εκτύπωση PDF

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές/τριες του Τ.Ε.Γ. Ιζβουάρελε και Τούλτσεας και οι γονείς/κηδεμόνες μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κ. Κουτσκουδή Ευστράτιο και Νταβαρίνου Γεωργία αντίστοιχα ξεναγήθηκαν σε χώρους ελληνικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της γνωριμίας των παιδιών με τον ελληνικό πολιτισμό.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ίστριας (HISTRIA) και το αρχαιολογικό μουσείο της Κωνστάντζας. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 4

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης